AAI Centrum de Klimop

Smoesje is geboren op 27 juli 2022. Ze is een dochter van Oppie. Toen Smoesje een klein poesje was, is pony Madog per ongeluk op haar pootje gaan staan toen ze iets te baldadig tussen de paarden aan het rennen was. Gelukkig is het helemaal goed gekomen.
Smoesje is een heerlijk knuffelpoesje dat graag binnen is. Ze is dol op lekkere zachte plekjes om te liggen.

Freek woont sinds 2019 bij Paulien. Hij wordt nog altijd het meest enthousiast als hij haar ziet! Dan springt hij wel meer dan een meter de lucht in. Als hij op De Klimop is, ligt hij het liefst op de bank. Ook een stukje wandelen vindt hij helemaal gezellig. Hij kan ook al een paar kunstjes, maar die lukken het beste met Paulien erbij!

Sinds begin 2021 woont Madog, spreek uit Meddok, bij ons!
Hij is een Welsh pony en nog best jong, een jaar of 4. Hij woonde eerst bij een gezin als kinderpony en is daar al helemaal ingereden. Op De Klimop laten we hem langzaamaan wennen aan alles wat we hier doen: parcoursjes, wandelen, borstelen, af en toe rijden, noem maar op. Madog vindt het soms nog erg spannend en dan gaat hij stilstaan. Voor ons dus een belangrijke taak om in de gaten te houden of hij het nog naar zijn zin heeft, en dat doen we natuurlijk zo veel mogelijk samen met de kinderen!

Luna is de hond van Rachel. Ze is een Duitse Herder, geboren in 2018.

Dubh is een kruising van een Australische herder moeder en een poedel vader. Hierdoor is zijn vacht anti allergisch en kunnen alle kinderen hem gebruiken! Dubh was een assistentiehond in opleiding. Helaas werd hij zo verliefd op Kim, dat hij met niemand anders mee wilde.

Slimme truc van hem, want dat het een truc was is duidelijk. Hij is dol op iedereen op De Klimop. Hij verwelkomt iedereen met even veel enthousiasme. Dubh kan veel kunstjes, hij kan je jas uit trekken, muntjes oprapen en je kan op hem schieten!

Dubh is buiten een enthousiasteling ook een enorme knuffelkont. Hij ligt graag tegen je aan als je hem zachtjes kriebelt. Als hij vindt dat hij te weinig aandacht krijgt, komt hij onder tafel staan en legt hij zijn kop op je schoot te rusten. Dubh heeft veel talent om kinderen te helpen met school werk en om kinderen te leren om hun angsten te overwinnen. Hij is echt zo wijs als dat hij eruit ziet!

Oppie, geboren 2 april 2019, is een mooi lapjeskatje en een dochter van Klimmie. Ze houdt van lekker buiten rond struinen, maar vindt het erg gezellig om in de buurt van de mensen te zijn. Oppie is de moeder van Smoesje!

Klimmie is geboren in augustus 2017. Ze is een dochter van Suusje en de jongere zus van Poezurd. Klimmie heeft ook het knuffelige karakter dat zo kenmerkend is voor de Klimop-poezenfamilie. Ook zij vindt het, net als Poezurd, heerlijk om de hele dag op de te bank liggen en gekroeld te worden. Maar ze is ook vaak buiten lekker de hort op om muisjes te vangen.

Klimmie is in juni 2018 en in april 2019 moeder geworden. Bij het eerste nestje was ze dus een soort tienermoeder, oeps! Maar met onze hulp met het verzorgen van de kleintjes is het helemaal goed gekomen. Bij het tweede nestje was duidelijk dat ze al een stuk volwassener is geworden. Ze is een echte topmoeder!

Klimmie kan nu geen kleintjes meer krijgen, omdat er complicaties waren bij de bevalling van het tweede nestje. Een van haar kindjes “Oppie” blijft gezellig bij ons op De Klimop!

 

Suusje is de “Mater Familias” van de poezen op De Klimop. Ooit is ze haar carrière gestart als aangelopen boerderijkat, helemaal schuw en bang voor mensen. Marja van de Paardenmelkerij is haar brokjes gaan geven en toen De Klimop zich er ging vestigen, hebben wij het een beetje overgenomen. Dankzij de kinderen van De Klimop heeft Suus ervaren hoe gezellig en leuk het is om geaaid te worden. En dat wil ze nu het liefst de hele dag!

Suus heeft heel wat nestjes voortgebracht, waaronder ook Poezurd en Klimmie die nog steeds bij ons zijn. In 2018 is ze gesteriliseerd omdat ze toch wel oud wordt en al dat moederen niet niks is.

Op de foto zie je Suus met haar “man” Peter: ook een ex-zwerfkat die zich bij De Klimop gevestigd heeft en tam geworden is. Gezien het uiterlijk van Peter is het wel duidelijk dat hij de vader van onder andere Poezurd is. Helaas is Peter in 2018 overleden aan kanker. Het was een mooi stel!

De Haflingers van de Paardenmelkerij spelen een belangrijke rol in ons werk. Al vanaf het begin van de Klimop, in 2004, bezochten medewerkers en stagiaires met cliëntjes van De Klimop de Paardenmelkerij om oefeningen te doen met de Haflingers. Soms ging dat om reken of taaloefeningen, soms om het vergroten van de zelfverzekerdheid.

We zijn heel erg blij dat we van de Haflingers gebruik mogen maken, enerzijds omdat ze -o.a. door hun huisvesting- passen in een aantal speciefieke doelen van kinderen en anderzijds omdat onze eigen paarden minder belast worden.

Rix is geboren op 4 april 1997. Ze is speciaal gefokt als springpaard, net als Wiata, de “grootmoeder” van De Klimop. Haar fokker heeft haar verkocht heeft omdat ze te klein bleef. Anders was ze gebleven en was er waarschijnlijk met haar ook gefokt omdat ze zo’n mooie vaderlijn heeft. Ze is bij een jongen terecht gekomen die er mee wilde springen. Hij was er een beetje bang van omdat Rix nog wel eens letterlijk en figuurlijk een loopje met hem nam. Toen heeft de familie Beekwilder haar gekocht en bij hen is haar leerproces begonnen. Zij hebben ook veel van haar geleerd, bv dat je niet met dwang een paard op de trailer hoeft te krijgen maar met geduld. Uiteindelijk liep ze er altijd op. Dochter Macha ging met Rix wedstrijden rijden. De eerste 2-3 wedstrijden heeft ze Macha alle hoeken van het terrein laten zien door enorm hard te gaan rennen. Gelukkig was Macha nooit echt bang en heeft dit dan ook door min of meer te negeren opgelost. Rix moest de dag na een wedstrijd thuis altijd even haar (wedstrijd) stress uitbokken en rennen in de wei of paddock. En dan was het weer goed.

Daarna was ze altijd heel koel op wedstrijd en dat was een verademing. Daardoor waren zij natuurlijk ook een stuk relaxter. Vaak is het een en al stress op een wedstrijd, zeker bij de kinderen waarvan de pony dan ook nog eens heel vervelend en gestrest was. Rix niet. Die liet zich nergens gek door maken.

Door de geduldige en onverschrokken aanpak van Macha hebben wij nu een geweldig therapiepaard! Vanaf de eerste dag dat ze er was (25 januari 2009) heeft ze zich van haar beste kanten laten zien. Onze gooed old Wiata -helaas niet meer onder ons- was direct haar grootste steun en toeverlaat. Daardoor kon ze in het begin nog wel eens heel hard hinniken als ze Wiata uit het oog verloor, maar na een paar weken was dat al over. Als je op Rix zit, voel je hoe relaxed ze is en dat ze ook wel een houding heeft zo van: “Komt het vandaag niet, dan morgen wel”. In de dressuur is ze liever lui dan moe en met springen superenthousiast. En poetsen?….dat vindt ze heerlijk!!!