AAI Centrum de Klimop

Rix

Rix

Rix is geboren op 4 april 1997. Ze is speciaal gefokt als springpaard, net als Wiata, de “grootmoeder” van De Klimop. Haar fokker heeft haar verkocht heeft omdat ze te klein bleef. Anders was ze gebleven en was er waarschijnlijk met haar ook gefokt omdat ze zo’n mooie vaderlijn heeft. Ze is bij een jongen terecht gekomen die er mee wilde springen. Hij was er een beetje bang van omdat Rix nog wel eens letterlijk en figuurlijk een loopje met hem nam. Toen heeft de familie Beekwilder haar gekocht en bij hen is haar leerproces begonnen. Zij hebben ook veel van haar geleerd, bv dat je niet met dwang een paard op de trailer hoeft te krijgen maar met geduld. Uiteindelijk liep ze er altijd op. Dochter Macha ging met Rix wedstrijden rijden. De eerste 2-3 wedstrijden heeft ze Macha alle hoeken van het terrein laten zien door enorm hard te gaan rennen. Gelukkig was Macha nooit echt bang en heeft dit dan ook door min of meer te negeren opgelost. Rix moest de dag na een wedstrijd thuis altijd even haar (wedstrijd) stress uitbokken en rennen in de wei of paddock. En dan was het weer goed.

Daarna was ze altijd heel koel op wedstrijd en dat was een verademing. Daardoor waren zij natuurlijk ook een stuk relaxter. Vaak is het een en al stress op een wedstrijd, zeker bij de kinderen waarvan de pony dan ook nog eens heel vervelend en gestrest was. Rix niet. Die liet zich nergens gek door maken.

Door de geduldige en onverschrokken aanpak van Macha hebben wij nu een geweldig therapiepaard! Vanaf de eerste dag dat ze er was (25 januari 2009) heeft ze zich van haar beste kanten laten zien. Onze gooed old Wiata -helaas niet meer onder ons- was direct haar grootste steun en toeverlaat. Daardoor kon ze in het begin nog wel eens heel hard hinniken als ze Wiata uit het oog verloor, maar na een paar weken was dat al over. Als je op Rix zit, voel je hoe relaxed ze is en dat ze ook wel een houding heeft zo van: “Komt het vandaag niet, dan morgen wel”. In de dressuur is ze liever lui dan moe en met springen superenthousiast. En poetsen?….dat vindt ze heerlijk!!!

Giovanni

Giovanni

Giovanni is geboren op 29 mei 2011 en was één van de hengsten van de Paardenmelkerij toen wij daar onze intrek namen. Paulien had hem bij het uitlaten van de honden al vaak zien staan tussen de Haflinger hengstveulens- en jaarlingen, hij viel door zijn donkerbruine kleur en zwarte manen behoorlijk op tussen alle blonde pony’s!

Paulien vond het een leuke uitdaging om Giovanni te trainen als 3 jarige. Het bleek dat hij heel snel leerde en dat hij het nog leuk vond ook, want zodra Paulien met de prikpaaltjes en het afzetlint in de wei in de polder arriveerde, kwam hij al enthousiast aanhollen.

Op een dag kwam Paulien er achter dat Jos Jochems Giovanni gecastreerd had en te koop had gezet. Als hengst had ze niet naar Giovanni getaald, maar als ruin…..de koop werd beklonken en in 2015 werd Giovanni de nieuwe aanwinst van De Klimop. Hij is zadelmak gemaakt en verder getraind door Marion van de Klundert van de Paardenbasis. Daarna is heeft hij nog een jaar verder mogen uitgroeien en werd hij voorzichtig ingezet bij het grondwerk en mocht 1x in de maand een kind op zijn rug zitten, wat hij allemaal best vond. Toen hij 5 jaar oud was is hij verder ingereden door Gianni Gevers. Beide trainers hebben goed werk verricht!

Giovanni is een echte hartendief. Hij weet iedereen om zijn hoefje te winden. Hij maakt zacht en gemakkelijk contact en is ongelofelijk nieuwsgierig. Hij heeft in zijn mondgedrag nog steeds een beetje hengstenstreken, want alles wat hij met zijn mond te pakken krijgt, zal hij oppakken, wat al heel wat keren tot hilarische momenten heeft geleid.

Giovanni is zijn gewicht in goud waard!

James

James

Toen Kim en Paulien op 25 maart 2018 naar de cursus Anders Leren met Paarden gingen in Amsterdam bij Mandy’s Ponyplezier, werd Kim halsoverkop verliefd op James, een mini Wiebe (Kim’s Friese hengst). Op de volgende cursusdag werd duidelijk dat James te koop stond…..dus vandaar dat hij de allernieuwste, schattigste en prachtigste aanwinst werd van De Klimop.

James is geboren op 16 april 2015 en was vanwege zijn goede afstamming voorbestemd om dekhengst te worden, goedgekeurd en al, ware het niet dat per vergissing James werd gecastreerd i.p.v. een andere zwarte hengst uit de groep jonge Shetlanderhengsten….Als ruin was hij “niets” meer waard en werd verkocht aan Mandy, die hem zadelmak maakte.

Vanaf zijn eerste dag op De Klimop heeft James zich ontpopt als een volwaardige partner in het hulpverleningsproces. Eigenlijk nog maar een pubertje, gedroeg hij zich behoorlijk voorbeeldig! Natuurlijk moest er rijtechnisch nog wel wat puntjes op de i gezet worden, maar aan de dubbele lijnen deed hij het van meet af aan fantastsich. En met die prachtige lange manen van hem, valt er natuurlijk veel te vlechten, kroelen en kammen.

 

 

Madog

Madog

Sinds begin 2021 woont Madog, spreek uit Meddok, bij ons!
Hij is een Welsh pony en nog best jong, een jaar of 4. Hij woonde eerst bij een gezin als kinderpony en is daar al helemaal ingereden. Op De Klimop laten we hem langzaamaan wennen aan alles wat we hier doen: parcoursjes, wandelen, borstelen, af en toe rijden, noem maar op. Madog vindt het soms nog erg spannend en dan gaat hij stilstaan. Voor ons dus een belangrijke taak om in de gaten te houden of hij het nog naar zijn zin heeft, en dat doen we natuurlijk zo veel mogelijk samen met de kinderen!

Lotje

Lotje

Lotje is 21 november 2011 geboren op een boerderij tussen de koeien. Haar vader is een kruising Mechelse herder en Deense dog en haar moeder was een kleine labrador, beiden bewoners van de boerderij. Lotje is als laatste uit het nest bij de moeder gebleven, omdat we haar niet eerder wilden ophalen dan op 9 weken. Ze mocht in die laatste week als puppy mee over het hele terrein van boerderij, “meehelpen” de schapen verweiden en de paarden in en uit de wei halen. Hiermee hadden we natuurlijk al een geweldige socialisatie als voorbereiding op een leven tussen andere dieren. Ook de eigenaren van de vader en de moeder zagen in hoe belangrijk die negende week is. Van precies dezelfde ouders werd anderhalf jaar later nog een nestje geboren, volle broertjes en zusjes van Lotje dus, en die mochten pas op 9 weken opgehaald worden! Eén van die puppies is Noortje, die met vele omwegen bij Regina terecht is gekomen.

Lotje is vooral door Joe opgevoed. Joe wist precies wat wel en niet mocht en liet dat Lotje duidelijk weten. Hoewel we een beetje ons hart vasthielden voor een pup bij Joe -hij houdt absoluut niet van dat drukke puppy-gedoe-, accepteerde hij tot op het onwaarschijnlijke af alle spelletjes die Lotje met hem wilde spelen, inclusief met haar scherpe puppytandjes. Nu Joe oud wordt, zijn de rollen omgedraaid. Als Joe ons niet meer hoort, gaat Lotje hem halen!

Na de puppycursus ging Paulien ook behendigheid met Lotje doen, waar ze helemaal dol op was. Die behendigheidsvaardigheden komen in de hulpverlening goed van pas, want kinderen vinden het helemaal geweldig om al die oefeningen met haar te doen! Lotje kan overduidelijk laten zien hoe aardig -van aardig tot zwaar verliefd- ze iemand vindt. Ze vindt eigenlijk iedereen wel aardig, maar ze heeft onder de kinderen duidelijk een paar grote favorieten!

Freek

Freek

Freek woont sinds 2019 bij Paulien. Hij wordt nog altijd het meest enthousiast als hij haar ziet! Dan springt hij wel meer dan een meter de lucht in. Als hij op De Klimop is, ligt hij het liefst op de bank. Ook een stukje wandelen vindt hij helemaal gezellig. Hij kan ook al een paar kunstjes, maar die lukken het beste met Paulien erbij!

Dubh

Dubh

Dubh is een kruising van een Australische herder moeder en een poedel vader. Hierdoor is zijn vacht anti allergisch en kunnen alle kinderen hem gebruiken! Dubh was een assistentiehond in opleiding. Helaas werd hij zo verliefd op Kim, dat hij met niemand anders mee wilde.

Slimme truc van hem, want dat het een truc was is duidelijk. Hij is dol op iedereen op De Klimop. Hij verwelkomt iedereen met even veel enthousiasme. Dubh kan veel kunstjes, hij kan je jas uit trekken, muntjes oprapen en je kan op hem schieten!

Dubh is buiten een enthousiasteling ook een enorme knuffelkont. Hij ligt graag tegen je aan als je hem zachtjes kriebelt. Als hij vindt dat hij te weinig aandacht krijgt, komt hij onder tafel staan en legt hij zijn kop op je schoot te rusten. Dubh heeft veel talent om kinderen te helpen met school werk en om kinderen te leren om hun angsten te overwinnen. Hij is echt zo wijs als dat hij eruit ziet!

Oppie

Oppie

Oppie, geboren 2 april 2019, is een mooi lapjeskatje en een dochter van Klimmie. Ze houdt van lekker buiten rond struinen, maar vindt het erg gezellig om in de buurt van de mensen te zijn. Oppie is de moeder van Smoesje!

Haflingers

Haflingers

De Haflingers van de Paardenmelkerij spelen een belangrijke rol in ons werk. Al vanaf het begin van de Klimop, in 2004, bezochten medewerkers en stagiaires met cliëntjes van De Klimop de Paardenmelkerij om oefeningen te doen met de Haflingers. Soms ging dat om reken of taaloefeningen, soms om het vergroten van de zelfverzekerdheid.

We zijn heel erg blij dat we van de Haflingers gebruik mogen maken, enerzijds omdat ze -o.a. door hun huisvesting- passen in een aantal speciefieke doelen van kinderen en anderzijds omdat onze eigen paarden minder belast worden.

Smoesje

Smoesje

Smoesje is geboren op 27 juli 2022. Ze is een dochter van Oppie. Toen Smoesje een klein poesje was, is pony Madog per ongeluk op haar pootje gaan staan toen ze iets te baldadig tussen de paarden aan het rennen was. Gelukkig is het helemaal goed gekomen.
Smoesje is een heerlijk knuffelpoesje dat graag binnen is. Ze is dol op lekkere zachte plekjes om te liggen.