AAI Centrum de Klimop

Rix

Rix

Rix is geboren op 4 april 1997. Ze is speciaal gefokt als springpaard, net als Wiata, de “grootmoeder” van De Klimop. Haar fokker heeft haar verkocht heeft omdat ze te klein bleef. Anders was ze gebleven en was er waarschijnlijk met haar ook gefokt omdat ze zo’n mooie vaderlijn heeft. Ze is bij een jongen terecht gekomen die er mee wilde springen. Hij was er een beetje bang van omdat Rix nog wel eens letterlijk en figuurlijk een loopje met hem nam. Toen heeft de familie Beekwilder haar gekocht en bij hen is haar leerproces begonnen. Zij hebben ook veel van haar geleerd, bv dat je niet met dwang een paard op de trailer hoeft te krijgen maar met geduld. Uiteindelijk liep ze er altijd op. Dochter Macha ging met Rix wedstrijden rijden. De eerste 2-3 wedstrijden heeft ze Macha alle hoeken van het terrein laten zien door enorm hard te gaan rennen. Gelukkig was Macha nooit echt bang en heeft dit dan ook door min of meer te negeren opgelost. Rix moest de dag na een wedstrijd thuis altijd even haar (wedstrijd) stress uitbokken en rennen in de wei of paddock. En dan was het weer goed.

Daarna was ze altijd heel koel op wedstrijd en dat was een verademing. Daardoor waren zij natuurlijk ook een stuk relaxter. Vaak is het een en al stress op een wedstrijd, zeker bij de kinderen waarvan de pony dan ook nog eens heel vervelend en gestrest was. Rix niet. Die liet zich nergens gek door maken.

Door de geduldige en onverschrokken aanpak van Macha hebben wij nu een geweldig therapiepaard! Vanaf de eerste dag dat ze er was (25 januari 2009) heeft ze zich van haar beste kanten laten zien. Onze gooed old Wiata -helaas niet meer onder ons- was direct haar grootste steun en toeverlaat. Daardoor kon ze in het begin nog wel eens heel hard hinniken als ze Wiata uit het oog verloor, maar na een paar weken was dat al over. Als je op Rix zit, voel je hoe relaxed ze is en dat ze ook wel een houding heeft zo van: “Komt het vandaag niet, dan morgen wel”. In de dressuur is ze liever lui dan moe en met springen superenthousiast. En poetsen?….dat vindt ze heerlijk!!!

Giovanni

Giovanni

Giovanni is geboren op 29 mei 2011 en was één van de hengsten van de Paardenmelkerij toen wij daar onze intrek namen. Paulien had hem bij het uitlaten van de honden al vaak zien staan tussen de Haflinger hengstveulens- en jaarlingen, hij viel door zijn donkerbruine kleur en zwarte manen behoorlijk op tussen alle blonde pony’s!

Paulien vond het een leuke uitdaging om Giovanni te trainen als 3 jarige. Het bleek dat hij heel snel leerde en dat hij het nog leuk vond ook, want zodra Paulien met de prikpaaltjes en het afzetlint in de wei in de polder arriveerde, kwam hij al enthousiast aanhollen.

Op een dag kwam Paulien er achter dat Jos Jochems Giovanni gecastreerd had en te koop had gezet. Als hengst had ze niet naar Giovanni getaald, maar als ruin…..de koop werd beklonken en in 2015 werd Giovanni de nieuwe aanwinst van De Klimop. Hij is zadelmak gemaakt en verder getraind door Marion van de Klundert van de Paardenbasis. Daarna is heeft hij nog een jaar verder mogen uitgroeien en werd hij voorzichtig ingezet bij het grondwerk en mocht 1x in de maand een kind op zijn rug zitten, wat hij allemaal best vond. Toen hij 5 jaar oud was is hij verder ingereden door Gianni Gevers. Beide trainers hebben goed werk verricht!

Giovanni is een echte hartendief. Hij weet iedereen om zijn hoefje te winden. Hij maakt zacht en gemakkelijk contact en is ongelofelijk nieuwsgierig. Hij heeft in zijn mondgedrag nog steeds een beetje hengstenstreken, want alles wat hij met zijn mond te pakken krijgt, zal hij oppakken, wat al heel wat keren tot hilarische momenten heeft geleid.

Giovanni is zijn gewicht in goud waard!

Cindy

Cindy

Cindy is geboren op 2 mei 2003. We weten niet zo heel veel van haar achtergrond. Ze was van een particulier aangekocht door een camping die aan campinggasten leaseponies aanboden. Cindy was uitgekozen op grond van haar braafheid, maar het meisje dat haar leaste was te onervaren en werd steeds banger van Cindy. Uiteindelijk wilde ze er niet meer op rijden en werd Cindy alleen nog gereden door 2 stalhulpjes die goed met haar uit de voeten konden.

Eigenlijk heeft Paulien Cindy gekocht uit medelijden. Cindy was heel erg in zichzelf gekeerd bij het proefrijden. Haar naar binnen gerichte blik raakte Paulien. Omdat ze verder inderdaad heel erg braaf was, heel nagevelijk en goed aangereden leek, nam Paulien haar in november 2013 op proef mee naar De Klimop.  Die eerste twee weken deed ze het goed en besloten we haar te houden. Gaandeweg vermoedden we op grond van haar gedrag toch een verleden van angst en/of mishandeling, maar zeker weten doen we dat natuurlijk niet. In het rijden kan ze opeens erg onzeker worden en het liefst op de vlucht slaan. In het grondwerk en als coachpony is Cindy echt fantastisch. Zacht en voorzichtig in haar contactname, iemand aftastend met haar bewegende bovenlip. Tijdens de sessies laat ze gedrag zien, soms hilarisch, soms onvoorstelbaar toepasselijk op de situatie, waar het kind of de coachee een uitleg aan geeft, waar we meteen wat aan hebben.

Cindy is nooit echt goed geaccepteerd door Rix en Madelief. Toen Giovanni de groep kwam versterken, had ze opeens een maatje en bloeide ze helemaal op.

 

Madelief

Madelief

Met ongelofelijk veel pijn in ons hart hebben we Madelief na een week tobben op 7 juni 2019 in laten slapen. geweest zo”

Madelief was geboren op 8 mei 1999. Haar naam op haar papieren was Daisy. We wisten niet zo heel veel van haar geschiedenis.

Tijdens de sessies paste ze zich onmiddellijk aan het kindje waar ze mee werkte aan. Ze was zó gevoelig, dat ze ons onmiddellijk kon vertellen hoe een kind in zijn vel zat. Haar nieuwsgierigheid maakte haar heel toegankelijk. Bij verkeer of blaffende honden bleef ze onverstoorbaar, hoewel ze van onverwachte geluiden wel kon schrikken. Madelief was het meest op haar gemak met en kindje dat enorm van het samenzijn met haar kon genieten.

Op de site zul je nog talloze foto’s van Madelief aan het werk tegenkomen. Ze was op een gegeven moment zo populair, dat we zagen dat het haar zo nu en dan teveel werd. Sinds James er is en taken van haar had overgenomen, zagen we dat ze weer wat lekkerder in haar vel was gaan zitten. Ze raakte in het voorjaar van 2019 echter niet goed door haar wintervacht heen en leek weer opnieuw niet helemaal lekker in haar vel te zitten. Ze had al een paar jaar de ziekte van Cushing en was alsof de medicatie niet meer aansloeg. Begin mei 2019 werden diagonaal twee benen dik en de dierenarts begreep niet goed wat er aan de hand was. Ze liep er niet echt kreupel op, maar trok zo nu en dan wel raar met haar achterbenen. Op pijnstillers deed ze het heel goed. Ze galoppeerde weer vrolijk door de wei en de oude Madelief leek weer terug. Na de afbouw leek het ook goed éven goed te gaan, tot ze op 1 juni 2019 hoefbevangen werd, overigens samen met alle andere paarden, op James na. Die hoefbevangenheid leek haar de das om te doen. Ze stopte met eten, alsof ze ons wilde vertellen: “Het is goed zo!” En daar stonden we voor die moeilijke beslissing: zelf het “roofdier” zijn, dat haar, als ze in het wilde geleefd had, allang had gevangen…..

Samen met alle cliëntjes, stagiares en personeelsleden die op die vrijdag aanwezig waren, hebben we waardig afscheid van haar genomen. De dierenarts, ietwat overweldigd door de aanwezigheid van zoveel mensen bij het inslapen, legde stap voor stap uit wat hij aan het doen was en waarom Madelief reageerde zoals ze deed en wat we konden verwachten bij iedere volgende stap. Nadat ze was ingeslapen, hebben we ook Rix, Cindy en Giovanni afscheid laten nemen. Na het afscheid kropen ze met z’n drieën heel dicht tegen elkaar aan.

 

 

James

James

Toen Kim en Paulien op 25 maart 2018 naar de cursus Anders Leren met Paarden gingen in Amsterdam bij Mandy’s Ponyplezier, werd Kim halsoverkop verliefd op James, een mini Wiebe (Kim’s Friese hengst). Op de volgende cursusdag werd duidelijk dat James te koop stond…..dus vandaar dat hij de allernieuwste, schattigste en prachtigste aanwinst werd van De Klimop.

James is geboren op 16 april 2015 en was vanwege zijn goede afstamming voorbestemd om dekhengst te worden, goedgekeurd en al, ware het niet dat per vergissing James werd gecastreerd i.p.v. een andere zwarte hengst uit de groep jonge Shetlanderhengsten….Als ruin was hij “niets” meer waard en werd verkocht aan Mandy, die hem zadelmak maakte.

Vanaf zijn eerste dag op De Klimop heeft James zich ontpopt als een volwaardige partner in het hulpverleningsproces. Eigenlijk nog maar een pubertje, gedroeg hij zich behoorlijk voorbeeldig! Natuurlijk moest er rijtechnisch nog wel wat puntjes op de i gezet worden, maar aan de dubbele lijnen deed hij het van meet af aan fantastsich. En met die prachtige lange manen van hem, valt er natuurlijk veel te vlechten, kroelen en kammen.

 

 

Joe

Joe

Joe was geboren op 6 november 2002 en we hebben hem op hoge leeftijd in laten slapen op 8 augustus 2019. Joe’s vader was een Mechelse Herder, die het liefste bij iedereen op schoot kroop. Joe’s moeder was een boerenfoxje uit een gezin met kleine kinderen. Als puppie werd hij daar rondgereden in de poppenwagen! Joe bleek al snel de goeiigheid van zijn vader geërfd te hebben. Ook hij deed niets liever dan bij je kruipen. Zijn opvoeding is voor een groot deel mede bepaald door de andere hond uit Pauliens gezin, Clinto. Paulien ging met Joe op gehoorzaamheidscursus, maar al snel bleek dat ze daar een beetje voor Piet Snot meedeed. Joe was verreweg de gehoorzaamste hond op de cursus. Dit kwam vermoedelijk omdat Joe zijn maatje Clinto in alles nadeed. Clinto had een massa bekers gewonnen in de behendigheid en was een zeer gehoorzame hond. Joe volgde Clinto overal. Joe en Clinto waren een onafscheidelijk stel en mochten in de begintijd van De Klimop samen mee als Paulien met cliëntjes ging werken.

Joe is in 2018 met pensioen gegaan, hoewel hij nog wel steeds mee mocht naar De Klimop. Hij heeft enorm veel goede dingen gedaan voor de kinderen, vooral voor die kinderen die (extreme) hondenangst hadden. Omdat Joe volledig onder controle was, ook op lichaamstaal, hadden angstige kinderen al snel door dat ze Joe “op afstand konden besturen”. Dat gaf zoveel vertrouwen, dat ze dankzij Joe hondentaal konden leren lezen en minder bang hoefden te zijn voor honden. Joe heeft ook kinderen gemotiveerd en gestimuleerd om met zichzelf of met hun schoolwerk aan de slag te gaan. Inmiddels heeft zijn grote vriendin Lotje dat overgenomen.

Toen Lotje bij Paulien in het gezin kwam, stond iedereen verbaasd hoeveel Joe van haar kon hebben, terwijl hij normaal helemaal niets van puppy’s wilde weten. En ook op z’n krakkemikkige oude dag, daagde hij Lotje nog steeds uit om samen te spelen. Misschien dat door Lotje Joe zo’n oude knar heeft kunnen worden! Ze hield hem bij tijd en wijle nog steeds jong, en als hij door zijn slechthorendheid ons niet meer hoorde wanneer hij los aan het rondscharrelen is, ging Lotje hem halen!

Lotje mist Joe….en wij ook.

 

Lotje

Lotje

Lotje is 21 november 2011 geboren op een boerderij tussen de koeien. Haar vader is een kruising Mechelse herder en Deense dog en haar moeder was een kleine labrador, beiden bewoners van de boerderij. Lotje is als laatste uit het nest bij de moeder gebleven, omdat we haar niet eerder wilden ophalen dan op 9 weken. Ze mocht in die laatste week als puppy mee over het hele terrein van boerderij, “meehelpen” de schapen verweiden en de paarden in en uit de wei halen. Hiermee hadden we natuurlijk al een geweldige socialisatie als voorbereiding op een leven tussen andere dieren. Ook de eigenaren van de vader en de moeder zagen in hoe belangrijk die negende week is. Van precies dezelfde ouders werd anderhalf jaar later nog een nestje geboren, volle broertjes en zusjes van Lotje dus, en die mochten pas op 9 weken opgehaald worden! Eén van die puppies is Noortje, die met vele omwegen bij Regina terecht is gekomen.

Lotje is vooral door Joe opgevoed. Joe wist precies wat wel en niet mocht en liet dat Lotje duidelijk weten. Hoewel we een beetje ons hart vasthielden voor een pup bij Joe -hij houdt absoluut niet van dat drukke puppy-gedoe-, accepteerde hij tot op het onwaarschijnlijke af alle spelletjes die Lotje met hem wilde spelen, inclusief met haar scherpe puppytandjes. Nu Joe oud wordt, zijn de rollen omgedraaid. Als Joe ons niet meer hoort, gaat Lotje hem halen!

Na de puppycursus ging Paulien ook behendigheid met Lotje doen, waar ze helemaal dol op was. Die behendigheidsvaardigheden komen in de hulpverlening goed van pas, want kinderen vinden het helemaal geweldig om al die oefeningen met haar te doen! Lotje kan overduidelijk laten zien hoe aardig -van aardig tot zwaar verliefd- ze iemand vindt. Ze vindt eigenlijk iedereen wel aardig, maar ze heeft onder de kinderen duidelijk een paar grote favorieten!

Poezurd

Poezurd

Poezurd is geboren in de nazomer van 2016. Ze is een dochter van Suusje. De grootste hobby van Poezurd is liggen op een van de banken in De Klimop. Dit kan ze de hele dag volhouden! Maar Poezurd kan ook een echte boerderijkat zijn: één van onze cliënten zal nooit vergeten dat ze ergens zat te praten en dat Poezurd ineens met een dood konijn aan kwam zetten. Oeps! Ook blijft De Klimop en het terrein van de Paardenmelkerij mede dankzij Poezurd muisvrij.

Poezurd komt ook graag op schoot om te knuffelen met iedereen die maar wil. Als ze buiten loopt en ze komt je tegen, kan ze zo maar miauwend achter je aan hobbelen omdat ze graag aandacht wil!

Op de foto zie je Poezurd met haar kleine broertjes en zusjes: een van deze oranje katjes is Klimmie!

Suusje

Suusje

Suusje is de “Mater Familias” van de poezen op De Klimop. Ooit is ze haar carrière gestart als aangelopen boerderijkat, helemaal schuw en bang voor mensen. Marja van de Paardenmelkerij is haar brokjes gaan geven en toen De Klimop zich er ging vestigen, hebben wij het een beetje overgenomen. Dankzij de kinderen van De Klimop heeft Suus ervaren hoe gezellig en leuk het is om geaaid te worden. En dat wil ze nu het liefst de hele dag!

Suus heeft heel wat nestjes voortgebracht, waaronder ook Poezurd en Klimmie die nog steeds bij ons zijn. In 2018 is ze gesteriliseerd omdat ze toch wel oud wordt en al dat moederen niet niks is.

Op de foto zie je Suus met haar “man” Peter: ook een ex-zwerfkat die zich bij De Klimop gevestigd heeft en tam geworden is. Gezien het uiterlijk van Peter is het wel duidelijk dat hij de vader van onder andere Poezurd is. Helaas is Peter in 2018 overleden aan kanker. Het was een mooi stel!

Klimmie

Klimmie

Klimmie is geboren in augustus 2017. Ze is een dochter van Suusje en de jongere zus van Poezurd. Klimmie heeft ook het knuffelige karakter dat zo kenmerkend is voor de Klimop-poezenfamilie. Ook zij vindt het, net als Poezurd, heerlijk om de hele dag op de te bank liggen en gekroeld te worden. Maar ze is ook vaak buiten lekker de hort op om muisjes te vangen.

Klimmie is in juni 2018 en in april 2019 moeder geworden. Bij het eerste nestje was ze dus een soort tienermoeder, oeps! Maar met onze hulp met het verzorgen van de kleintjes is het helemaal goed gekomen. Bij het tweede nestje was duidelijk dat ze al een stuk volwassener is geworden. Ze is een echte topmoeder!

Klimmie kan nu geen kleintjes meer krijgen, omdat er complicaties waren bij de bevalling van het tweede nestje. Een van haar kindjes “Oppie” blijft gezellig bij ons op De Klimop!

 

Oppie

Oppie

Oppie, geboren 2 april 2019, is de jongste telg van De Klimop! Ze is een dochter van Klimmie. Ze is een prachtige lapjespoes en echt de gangmaker van het nestje. Dat belooft wat voor als ze groter is!

Haflingers

Haflingers

De Haflingers van de Paardenmelkerij spelen een belangrijke rol in ons werk. Al vanaf het begin van de Klimop, in 2004, bezochten medewerkers en stagiaires met cliëntjes van De Klimop de Paardenmelkerij om oefeningen te doen met de Haflingers. Soms ging dat om reken of taaloefeningen, soms om het vergroten van de zelfverzekerdheid.

We zijn heel erg blij dat we van de Haflingers gebruik mogen maken, enerzijds omdat ze -o.a. door hun huisvesting- passen in een aantal speciefieke doelen van kinderen en anderzijds omdat onze eigen paarden minder belast worden.

Sil

Sil

Sil is een Schotse Collie. Ze is de hond van de moeder van Niena en vindt het reuze gezellig om af en toe bij ons te zijn! Sil is dol op spelen met balletjes en kan dit uren volhouden.

Lola

Lola

Lola is een zwarte labrador. Ze is van onze facilitair medewerker Roel.

Ze is dol op aandacht en knuffelen en is een grote lieveling van veel kinderen en medewerkers.

Luna

Luna

Luna is de hond van Rachel. Ze is een Duitse Herder, geboren in 2018.

Noortje

Noortje

Noortje is in 2012 geboren op een boerderij tussen de koeien. Haar vader is een kruising Mechelse herder en Deense Dog en haar moeder was een kleine labrador, beiden bewoners van de boerderij. Een jaar eerder is Lotje daar geboren. Noortje en Lotje zijn namelijk zusjes!

In 2013 is Noortje, via Paulien, bij Regina terecht gekomen. Regina heeft de cursussen gehoorzaamheid 1, 2 en behendigheid met Noortje doorlopen. Door de leergierigheid en het enthousiasme van Noortje heeft ze de cursussen met een “goed” afgesloten.

Twee keer per week is Noortje op De Klimop te vinden. Ze leert iedereen graag eerst rustig kennen, maar na een tijdje zal ze je enthousiast begroeten. Naast het werk op De Klimop heeft Noortje nog enkele hobby’s namelijk: de bal apporteren, in het bos met takken spelen en hondensnoepjes opeten.

Dubh

Dubh

Dubh is een kruising van een Australische herder moeder en een poedel vader. Hierdoor is zijn vacht anti allergisch en kunnen alle kinderen hem gebruiken! Dubh was een assistentiehond in opleiding. Helaas werd hij zo verliefd op Kim, dat hij met niemand anders mee wilde.

Slimme truc van hem, want dat het een truc was is duidelijk. Hij is dol op iedereen op De Klimop. Hij verwelkomt iedereen met even veel enthousiasme. Dubh kan veel kunstjes, hij kan je jas uit trekken, muntjes oprapen en je kan op hem schieten!

Dubh is buiten een enthousiasteling ook een enorme knuffelkont. Hij ligt graag tegen je aan als je hem zachtjes kriebelt. Als hij vindt dat hij te weinig aandacht krijgt, komt hij onder tafel staan en legt hij zijn kop op je schoot te rusten. Dubh heeft veel talent om kinderen te helpen met school werk en om kinderen te leren om hun angsten te overwinnen. Hij is echt zo wijs als dat hij eruit ziet!